Binlerce Yıllık Şifa Zerdeçal Geleneksek Hindistan ve Çin tıbbinda önemli bir yeri olan, altın sarısı rengiyle binlerce yıldır insan sağlığı için kullanılan zerdeçalın faydaları keşfedildikçe mutfakların vazgeçilmezi olmuştur.
Zerdeçal zencefil ailesinden curcuma longa bitkisinin köklerinden elde edilen bir baharattır. Zerdeçala sarı rengini veren kurkumin ise zerdeçalın başlıca aktif maddesidir.
Zerdeçal Besin Değerleri
Antioksidan ve antienflamatuar etkilerinin yanı sıra diyet listelerinin de vazgeçilmezi olan zerdeçalın bir yemek kaşığı kadar olan miktarındaki besin değerleri ise şu şekildedir;
- 29 kalori
- 0.91 gram (g) protein
- 0.31 gr yağ
- 6.31 gr karbonhidrat
- 2.1 gr lif
- 0.3 gr şeker
Her gün bir yemek kaşığı zerdeçal ile; günlük manganez ihtiyacının yüzde 26’sı, demirin yüzde 16’sı, potasyumun yüzde 5’i, günlük C vitamininin ise yüzde 3’ü karşılanmaktadır.
Zerdeçal Faydaları Nelerdir?
Zerdeçalın güçlü antioksidan etkisi karaciğerinizin toksinlerden zarar görmesini engelleyebilir. Zerdeçalın güçlü etken maddesi kurkumin antioksidan ve antienflamatuar özellikler yönünden zengindir.
Böylece zerdeçal iltihaplı hastalıklarda tedaviyi destekleyici özelliklere sahiptir. Zerdeçal hem geleneksel Çin tıbbında hem de Ayurveda’da şifalı bitki olarak kullanılan bir ağrı kesici özelliğe sahiptir.
Geleneksel tıpta hafıza güçlendirici, ağrı ve iltihap giderici olarak kullanılan zerdeçalın günümüzde tek başına ilaç olarak kullanılarak hastalıklara kesin çözüm sunduğuna dair bir veri yoktur.
Bu noktada tek başına zerdeçala ve kurkumin takviyelerine güvenmek doğru değildir. Bitkilerin şifasından yararlanırken kronik hastalıklar nedeniyle oluşabilecek yan etkiler nedeniyle uzman görüşü almak önemlidir.
Zerdeçal yaşın ilerlemesiyle birlikte artan serbest radikallerle savaşır. Serbest radikalleri zayıflatarak vücudu koruyan zerdeçalın güçlü antioksidan özelliği vücutta bulunan diğer antioksidanları da uyararak harekete geçirir.
Kolestrol Dengeleyici
Zerdeçal, kolestrol seviyesini dengelemeye yardımcı olur. Düzenli zerdeçal kullanımı kolestrol seviyesini düşürerek kalp hastalıkları riskine karşı koruyucudur.
Zerdeçalın Sindirim Sistemini Düzenleme Etkisi
Zerdeçal etken maddesi olan kurkumin sayesinde sindirim sistemine destek olur ve diyet programına uygun bir beslenmeye zerdeçal eklendiğinde yağ yakımını hızlandırır. İdeal kilonun korunmasına yardımcı olur. Hazımsızlık sorunları ve gaz şikayetlerini azaltır. Karaciğerde toksinlerin birikmesini yüksek lif içeriği sayesinde engeller. Karaciğer yağlanması sorununda toksin atıcı özelliği ile karaciğere destek sağlar.
Aşırı Zerdeçal Tüketiminin Yan Etkileri Nelerdir?
Yüksek doz zerdeçal tüketimi mide salgısını artırır ve mide sorunlarına yol açabilir.
Kan inceltici özelliğinden dolayı kan sulandırıcı kullanan kalp hastalarının yüksek doz zerdeçal tüketimi sakıncalıdır.
Gebelikte kasılma ve kramp artırıcı yan etkisi olabileceği için jinekolaga danışılmadan gebelik şartlarında besin takviyesi olarak kullanılmamalıdır.
Düzenli alınan ilaçlarla etkileşime girebilme riskinden dolayı zerdeçalı besin takviyesi olarak kullanmadan önce uzman hekimle görüşüp onay alınmalıdır.
Zerdeçalın sindirim, bağırsak, safra kesesi, kolestrol gibi metabolizmaya dair birçok duruma faydası vardır ancak zerdeçal bir ilaç ya da tedavi olarak görülmemelidir. Bitkiler ve baharatların destekleyici özellikleri bir diyet programının ya da tedavi yönteminin yerini tutmaz. Kilo vermek için uygulanan diyet programına uymamak ve sadece bitkilerle sonuç almak mümkün olmayacağı için tek başına zerdeçal mucizevi bir etki yaratmaz.