Aralıklı oruç diyeti diğer diyetlerden farklı olarak sadece ne yediğimize değil ne zaman yediğimize de odaklanır. Aralıklı oruçta belirli saat aralıklarında yemek yenilir. Her gün belirli bir saat oruç tutulur ve bu oruç süresinde su, çay, kahve gibi içecekler tüketilebilir ancak katı gıda tüketilmez. Bu şekilde vücudun yağ yakması hızlandırılır.
Vücudumuz saatlerce yiyeceksiz kalabilecek kadar dirençlidir. Aralıklı oruç sisteminde “az ama sık öğünler” yöntemi uygulanmaz.
Özellikle hareket alanlarının azaldığı ofis ortamında uzun saatler çalışmanın yaygın hale geldiği günümüz yaşam şekillerinde az hareket etme, yağlanma ve kilo alma gibi sağlıklı olma halini olumsuz etkileyen problemlere yol açmaktadır. Kilo verme süresinde hareketsizliği tolere edebilmek için kalori açığı oluşturup vücudu belirli bir süre aç bırakarak yağ yakımını hızlandırma yönteminin işe yararlığı bilimsel araştırmalarda da görülmüştür.
Hareketsizlik, ekstra kalori ve sağlıksız beslenmenin getirdiği yüksek oranlarda obezite, tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları toplum sağlığı için de risk oluşturur hale geldi. Yapılan araştırmalar aralıklı orucun bu riskleri tersine çevirmek için etkili olduğunu gösteriyor.
Aralıklı oruç nasıl uygulanır?
Aralıklı oruçta oruç tutulan ve yemek yenilen belirli zamanlar vardır. Oruç tutma ve yemek saatleri arasındaki denge kişinin vermek istediği kilo oranına, dayanıklılığına ve metabolizma hızına göre değişiklik gösterir. Örneğin 16 saat oruç tutup 8 saatlik süreye öğünlerinizi yerleştirebilirsiniz. Bu başlangıç için alışma süresinde hafif bir oruç olur. 18 saat oruç (uyku süreleri de dahil edilir) 6 saat yemek yeme şeklinde yaygın uygulunan 18/6 sistemi de vücudunuz alıştıktan sonra uygulanabilir.
Aralıklı oruç yöntemlerinden bir diğeride 5/2 aralıklı oruç diyetidir. Haftanın 5 günü sağlıklı ve dengeli beslenilirken kalan 2 günde ise 500 kalori civarında beslenme programı uygulanır.
Uzun süre yemek yememek vücuttaki şeker depolarının tükenmesini sağlar ve böylece yağ yakımı başlar.
Aralıklı oruç sistemini uygulamayan, hareketsiz kalan, 3 öğün yemek ve atıştırmalıklar tüketenlerin aldıkları kaloriyi yakmaları çok zordur. Yağa dönüşen şeker depolarını boşaltmamak ve uzun süre boyunca bu şekilde beslenilirse obeziteye yol açabillir.
Aralıklı oruç ile vücudun yağ yaktığı süre uzar ve oruç tutulan uzun saatlerde yenilen son öğünün de kalorisi yakılır. Yüksek tansiyon ve diyabet hastaları için ise bu yöntem risk oluşturabilir. Özellikle aralıklı oruç diyeti uygulayan kişiler için hekimlerine danışmadan aralıklı oruç yapmaları önerilmez.
Yemek yememe süresini uzatmak yani 24 saat ve üstüne çıkartmak ise riskli ve sağlıksızdır. Çok uzun süre aç kalmak vücudun tepki olarak yağ depolamasına neden olabileceği gibi ani tansiyon ya da şeker düşüşlerine neden olabilir. Migren hastaları için de tetikleyicidir.
Vücudun aralıklı oruca alışması ise 2-4 hafta arasında sürebilir.
Aralıklı oruçta istediğim her şeyi yiyebiir miyim?
Yemek yenilen saatlerde önemli olan bir diğer nokta ise 16-18 saat aç kaldıktan sonra aşırıya kaçmamaktır. 6 saat boyunca istediğini yiyebilmek sağlıksız beslenebilmek anlamına gelmez. 6 saatlik yemek yeme süreniz başladığında ilk gıdanız pasta olursa aralıklı oruçtan umduğunuzu bulamayabilirsimiz.
Yemek yeme süresi başladığında tam tahıllı ekmek, yeşil sebzeler, şeker ihtiyacı için meyve , sağlıklı doymamış yağlar, proteinden zengin gıdalar tüketilmelidir.
Aralıklı oruç diyeti kişinin tıbbi durumuna göre değişmektedir.