NLP Nasıl Ortaya Çıktı?
NLP, başarılı bireylerin kullandığı stratejileri analiz ederek bunları kişisel bir hedefe ulaşmak için uygulama içeren bir yaklaşımdır. Deneyim yoluyla öğrenilmiş olan düşünceleri, dili ve davranış kalıplarını belirli sonuçlarla ilişkilendirir.
Nöro Linguistik Programlama (NLP) çalışmaları, 1970’lerin başlarında, California Üniversitesi, Santa Cruz’da doçent olan John Grinder’ın lisans öğrencisi Richard Bandler ile bir araya gelmesiyle başlamıştır. Her ikisi de seçilmiş dahilerin davranış kalıplarını modellemek için çalışmışlardır.
Nöro-Dilsel Programlama (NLP) Nedir?
Nöro-Dilsel Programlama, içeride ve dışarıda en önemli olan iletişim türünü ortaya çıkaran bir dizi beceridir.
NLP, zihin ve beden durumlarını görmenin yapısal bir yolunu öğretir, olayların nasıl olduğunu ve gidişatın nasıl değiştirileceğini gösteren zihinsel haritalar geliştirir.
Zihin ve beden durumlarımızın dilimizde ve sözsüz iletişimde açığa çıkması sağlanır. Nöro-dilbilimsel programlama bilinçsiz bilgilere nasıl erişeceğimizi göstermektedir. Konuşmalar sırasında çoğumuz kelimelere takılırız. Bu kişi ne söylemek istiyor ve karşılığında ne diyeceğim? Kelimelerin, iletişimin en az anlamlı yönü olduğu ve anlamın sadece %7’sini iletir. NLP ise iletişimin diğer %93’ünü ortaya çıkarmaktadır. Gerçekten önemli olan iletişim türünü anlamak ve kullanmak için yardımcı bir sistemdir.
Diyelim ki günlük iş rutininizde yoruldunuz ve kendinizi fazladan gergin hissediyorsunuz. Gerginlik iştahınızı açıyor ve duygusal açlıkla yemek yemeye başladınız. Neden olduğundan emin değilsiniz. Her şey yolunda görünüyor, ancak kendinizi sınırda hissediyorsunuz ve yeme gereği hissediyorsunuz. Bir NLP uygulayıcısı, bu gergin durumun birkaç dakika içinde nasıl ortaya çıktığını anlayabilir. Aslında her şey kendi içinizde kendinizle nasıl iletişim kurduğunuzla ilgilidir.
NLP Süreci Kişiye Ne Kazandırır?
NLP, daha sağlıklı ve etkili iletişim kurmayı sağlar. NLP ile kişi hem kendini hem de karşısındaki insanı daha iyi tanıyacağından daha sağlıklı ve etkili iletişim kurabilir. NLP bir pozitif düşünce sistemidir. Karamsar ve negatif düşünen bir insan NLP ile bakış açısını değiştirerek içinde bulunduğu durumdan kurtulup daha pozitif düşünmeyi ve pozitif bakmayı öğrenebilir. NLP mesleki ve kişisel hedeflere ulaşmayı sağlar.
NLP’nin uyum ve ahenk sağlama konusundaki öğretileri insanlarla olan iletişimin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Nöro-dilsel programlama, deneyimsel bir yaklaşımdır. Bu nedenle, bir kişi bir eylemi anlamak istiyorsa deneyimden öğrenmek için aynı eylemi yapmalıdır.
NLP uygulayıcıları, öğrenme, iletişim ve değişimin doğal hiyerarşileri olduğuna inanırlar. Altı mantıksal değişim seviyesi şunlardır:
- Amaç ve maneviyat: Din, etik veya başka bir sistem gibi kendinden daha büyük bir şeye dahil olabilir. Bu, değişimin en üst seviyesidir.
- Kimlik: Kendiniz olarak algıladığınız kişidir ve sorumluluklarınızı ve hayatta oynadığınız rolleri içerir.
- İnançlar ve değerler: Sizin kişisel inanç sisteminiz ve sizin için önemli olan konulardır.
- Yetenekler ve beceriler: Sizin yetenekleriniz ve yapabileceklerinizdir.
- Davranışlar: Davranışlar, gerçekleştirdiğiniz belirli eylemlerdir.
- Çevre: Çevreniz, çevrenizdeki diğer insanlar da dahil olmak üzere sizin bağlamınız veya ortamınızdır. Bu, değişimin en düşük seviyesidir.
Her mantıksal seviyenin amacı, altındaki bilgileri organize etmek ve yönlendirmektir. Sonuç olarak, daha düşük bir seviyede değişiklik yapmak, daha yüksek seviyede değişikliklere neden olabilir.
NLP Modelleme Nedir?
NLP modellemesi, belirli bir aktivitede mükemmel olan bir kişinin, aynı aktivitede iyi olmayan biriyle karşılaştırıldığında, mevcut farklılıkların ortaya koyulmasıdır. NLP modelleme, NLP’deki en yüksek beceri seviyesidir. NLP modellemesi, herhangi bir bağlamda herkeste mevcut olan mükemmellik modellerini yakalamak için kullanılabilir.
Her insanın nesnel, objektif bakmaktan ziyade kendi bakış açısıyla hareket ettiğine işaret eder. NLP’nin savunucuları, herkesin dünya algısının, sınırlı ve benzersiz olduğuna inanır.
Nöro-Dilsel Programlama Nasıl Gerçekleşir?
NLP uygulayıcısı, kişilerin haritasını inceleyerek, onlara en iyi hizmet eden becerileri bulmalarına, güçlendirmelerine ve verimsiz olanların yerini alacak yeni stratejiler geliştirmelerine yardımcı olabilir. Bu süreçte, bireylerin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur.
NLP ayrıca insanların yaratıcılığını ve problem çözme becerilerini artırmalarına yardımcı olmak için bilinçli ve bilinçsiz zihinsel süreçler arasında etkili bir iletişim kurmaya çalışır.
Nöro-dilsel programlama, çok çeşitli sorunlar için kullanılabilir. Bunlar şunları içerir:
- Kaygı, fobiler ve panik
- İletişim sorunları
- Yeme bozuklukları
- Travma sonrası stres
- Depresyon
- Dikkat eksikliği, hiperaktivite
- Bağımlılık
- Obsesyonlar
NLP, tavsiye verilen, mentorluk yapılan veya psikoterapi yapılan bir alan değildir.
NLP’ye Göre Kilo Almanın Sebepleri Nelerdir?
Bireyin yaşam tecrübeleri ve bilgileri beyinde bazı sınırlar ve inançlar oluşturur. Zihnimizdeki bu engeller hem davranışlarımızı ve hem de beslenme alışkanlıklarını değiştirir. Baskı ve stres altında kalan kişi bir şekilde bu baskıdan kurtulamadığı için ortaya çıkan boşluk bazen kilo ile doldurulmaktadır. Doğal olarak yeme alışkanlıkları değişir ve kişi farkında olmadan kilo almaya başlar.
Dikkat edilmesi gereken nokta, kilolu kişilerin kendilerini iyi hissedip iyi hissetmediklerini kontrol etmeleridir. Genel olarak, aşırı kilo sahibi kişiler kendilerini iyi hissedemez. Kilolarından kurtulmak isteyen kişilerin hayat önceliklerini gözden geçirmesi ve ne kadar kilo vermek istediğini belirlemesi gerekir.
İşte bu noktada farkında olmadan temel bir hata yapılmaktadır. Kişi ne kadar kilo verdiğini ya da ne kadar veremediğini düşündüğü için farkında olmadan kilo vermesini zorlaştırır. Kilo verme konusunda karar verdikten sonra kişinin kendisini iyi hissetmeye devam etmesi ve artık kilosunu düşünmemesi sonucu kolaylıkla kilo vermesi gerçekleşecektir.