whatsapp

Çörek Otu

Çörek Otu, binlerce yıl boyunca alternatif tıbbın en gözde bitkilerinden biri olmuştur. Metabolizmaya birçok faydası olan çörek otu halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Çörek otu tohumundan ve yağından faydalanılabilir bir bitkidir.

Çörek otunun iyi geldiği sağlık sorunları arasında; diyabet, kolesterol, alzheimer, sindirim sorunları bulunmaktadır.

Sedef, egzama, alerjiler ve dermatiti hafifletici etkisi bulunur. Çörek otu yağında faydalı yağlar olan doymamış yağ asitleri vardır. Çörek otunda yüzlerce yararlı besin öğesi bulunur. B2, B6, niasin, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko, selenyum ve amino asitler çok yüksek oranlarda olmasa da çörek otunun içinde bulunan değerli besinlerdir öğeleridir.

Çörek otunda bulunan güçlü antioksidanlar, zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirir ve hücrelerde oksidatif hasarı önler.

Çörek otu tüketimi iyi huylu kolestrolün (HDL) yükselmesini sağlar. Yapılan araştırmalarda şeker hastalarına 1 yıl boyunca takviye olarak kullandırılan çörek otu sonrası kötü huylu LDL kolestrol düşerken, HDL kolestrolün arttığı gözlemlenmiştir.

Fazla kilolarından şikâyetçi olanlar için çörek otu zayıflamaya destekçidir. Özellikle iştahı azaltıcı etkisiyle diyetinizi uygularken size kolaylık sağlar. Karaciğerin çalışma fonksiyonlarına destek olarak toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Vücudun şeker seviyesini kontrol altında tutar. İnsan metabolizmasına şifa olan çörek otunun 100 gramında 344 kalori bulunur.

Çörek otunu sadece yağ şeklinde ya da toz halinde bir ilaç gibi kullanmak şart değil elbette. Çörek otunun fark edilen baskın lezzeti özellikle kahvaltılarda peynir, salatalık, domates gibi gıdaların üstüne serperek tüketilebilir. Yapılan tuzlu hamur işlerinde çörek otu sık sık tercih edilir.

Salatalar ve fırın yemeklerine de çörek otunun çok yakıştığını belirtelim. Yıllardır annelerin baharat dolabının vazgeçilmesi olan çörek otu hem sindirimi kolaylaştırırken hem de yemeklere fark edilir bir tat katmaktadır. Sağlığımız için en şifalı bitkilerden biri olan çörek otunu sofranızdan eksik etmeyin.

İlginizi Çekebilir  Migren Ve Beslenme